Tego szukasz?

5 maj 2017

Bagietka czosnkowa

Kto z nas nie lubi czosnkowej bagietki? Pysznej, aromatycznej i chrupiącej? 
Ja wprost uwielbiam i często przygotowuję takie pieczywo w domu. Zajadają się nim nawet najmłodsi. A czosnek, czosnek to świetny naturalny antybiotyk i sądzę, że nam służy :)


Potrzebujemy:
Bagietkę nacinamy co około 1 cm pod skosem, nacinamy do 2/3 wysokości.
Masło rozpuszczamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami. Chwilę podgrzewamy, aby nieco uwolnić aromaty.
Następnie bagietkę wykładamy na folię aluminiową, tworząc wokół niej taką jakby łódkę, później będziemy nią zawijać bagietkę.
Pędzelkiem dokładnie smarujemy bagietkę i nacięcia, które wcześniej zrobiliśmy.
Folię dociskamy, ale niezbyt szczelnie.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 7 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego