Kto z nas nie lubi czosnkowej bagietki? Pysznej, aromatycznej i chrupiącej?
Ja wprost uwielbiam i często przygotowuję takie pieczywo w domu. Zajadają się nim nawet najmłodsi. A czosnek, czosnek to świetny naturalny antybiotyk i sądzę, że nam służy :)
Potrzebujemy:
- 1 czerstwą bagietkę
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee, na przykład od Pięć Przemian
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 3 ząbki czosnku
Bagietkę nacinamy co około 1 cm pod skosem, nacinamy do 2/3 wysokości.
Masło rozpuszczamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami. Chwilę podgrzewamy, aby nieco uwolnić aromaty.
Następnie bagietkę wykładamy na folię aluminiową, tworząc wokół niej taką jakby łódkę, później będziemy nią zawijać bagietkę.
Pędzelkiem dokładnie smarujemy bagietkę i nacięcia, które wcześniej zrobiliśmy.
Folię dociskamy, ale niezbyt szczelnie.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego