Tego szukasz?

12 maj 2017

Bułeczki z farszem

Pyszne bułeczki wypełnione farszem i posypane chrupiącym, złocistym sezamem. Nadają się idealnie na każdą porę dnia jak i na przegryzkę. Nadadzą się także na piknik, a że pogodę mamy teraz idealną na tego typu zabawy to do dzieła! :)


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 g ciepłej wody
  • 350 g mąki o jak najmniejszym typie ;)
  • 20 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Farsz:
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Najlepiej jeśli ta woda ma temperaturę około 37 stopni C. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy olej, a także mąkę i na koniec sól. To ważne, ponieważ sól w bezpośrednim połączeniu z drożdżami, po prostu je nam zabije.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Musicie się uzbroić w cierpliwość, potrwa to ręcznie nawet 10 minut, robotem około 3.
Ciasto wykładamy na blat lekko przesmarowany oliwą. Dzielimy na 8 równych części.

Szynkę przesmażamy z cebulą, następnie całość mielimy razem z kiszoną kapustą.

Każdą z kulek ciasta lekko rozpłaszczamy i nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera i zamykamy zbierając końce do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia składaniem do dołu. Tak postępujemy z każdą następną bułeczką.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do napuszenia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.


5 komentarzy:

  1. Jak dla mnie bardzo inspirujący przepis. Na pewno za jakiś czas wykorzystam Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałem okazji takich buleczek nigdy spróbować, a że lubię w kuchni eksperymentować to przepis sprawdzę ☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo jak ja uwielbiam takie przepisy w których moge coś łączyć tak aby sniadanie było bardzo pożywne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis właśnie spisałam, bułeczki smakowicie się prezentują, jeszcze dziś je przygotujemy. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe takie bułeczki z farszem. Jako osoba bezmięsna pewnie wpakuję tam np. nadzienie z soczewicy albo coś podobnego, ale sam pomysł super! ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego