Tego szukasz?

25 maj 2017

Jagielnik z wiśniową galaretką

Na początku ciężko jest domyśleć się, że 'sernik' ten nie jest zrobiony z twarogu. Wszystko za sprawą bardzo dobrego zblenderowania ugotowanej kaszy jaglanej. Super sprawą jest jeszcze to, że do przygotowania tego ciasta nie musimy włączać piekarnika, a cały spod wyłożony jest pysznymi gotowymi ciastkami z marmoladą.


Potrzebujemy:
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 550 ml napoju kokosowego 
  • 5 łyżek erytrolu 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 2 galaretki wiśniowe, u mnie Emix 
  • garść mrożonych owoców, mogą to być maliny, jeżyny, truskawki
  • 15-20 ciastek roladka z marmoladą Emix 

Kaszę płuczemy najpierw wrzątkiem, później zimną wodą, aż wypłuczemy saponiny, które sprawiają, że kasza jest gorzka, dlatego należy ją płukać.
Kaszę następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy erytrol, wiórki kokosowe i gotujemy do momentu, aż kasza nie wsiąknie całego płynu. Gorącą blenderujemy na gładko.
Foremkę około 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy 1 galaretkę w 300 ml wrzątku, maczamy w niej ciastka, aż lekko zmiękną. Układamy ciastka na dnie foremki. Po czym zalewamy je zblenderowaną kaszą. Wierzch wygładzamy.
W międzyczasie rozpuszczamy drugą galaretkę w 300 ml wrzątku. Studzimy.
Na masie z kaszy jaglanej układamy zamrożone owoce. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia na około 4 godziny. 

3 komentarze:

Wszystkiego smacznego