Tego szukasz?

21 maj 2017

Placek z kiełbasą i serem

Pyszny placek, który może posłużyć jako przystawka podczas grillowych atrakcji. To coś pomiędzy foccacią, a pizzą. Możecie kombinować w zasadzie z dowolnym nadzieniem, ja dzisiaj polecam położyć na nim po prostu laski dobrze przyprawionej kiełbasy i posypać całość oscypkiem dla niebiańsko wędzonego aromatu, przede wszystkim.


Potrzebujemy:
W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi.
W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem. 
Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste. 
Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.

2 komentarze:

Wszystkiego smacznego