Tego szukasz?

2 maj 2017

Wegeburger

Czy ser może zastąpić w burgerze mięso? Czy może być on tak samo sycący i treściwy jak mięso? Oczywiście, że tak! Odpowiedniej grubości plaster sera, który uprzednio znajdzie się na grillu z pełnym przekonaniem może i znalazł się w mojej "kanapce"! Ser pięknie się topi, ale nie rozpada, doskonale zarumienia i smakuje wybornie. Ser jakiego użyłam do grillowania pochodzi ze sklepu Wyroby Naturalne i spokojnie możecie kupić go nie wychodząc z domu. Prawda, że wygodnie? :)


Potrzebujemy:
  • ser Gałka wędzona średnia ze sklepu Wyroby Naturalne
  • kilka ulubionych bułek
  • pomidor
  • sałata lodowa
  • pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła włoskie
  • sól, pieprz

Na samym początku warto jest przygotować sos, nawet kilka godzin wcześniej. Majonez mieszamy z jogurtem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Ser kroimy na plastry o grubości około 1 cm i grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron.
Na drugiej patelni podpiekamy bułki przekrojone na pół.
Pomidora kroimy w plastry, a szczypiorek siekamy. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki.

Zaczynamy składanie.

Jedną część bułki smarujemy sosem, nakładamy na nią sałatę, pomidora i szczypiorek. Na warzywach układamy grillowany ser i zakrywamy drugą częścią bułki, również posmarowaną sosem. Całość przebijamy wykałaczką. Podajemy od razu, póki jest jeszcze ciepłe, bo tak smakuje najlepiej. :)


2 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła takiego burgera. Uwielbiam najróżniejsze rodzaje sera. A ten prezentuje się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! :) W tym tygodniu akurat odwiedzają nas goście, którzy nie jedzą mięsa więc chyba zaserwujemy im takie burgery :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego