Przepyszne danie obiadowe, które nigdy nie będzie smakowało lepiej niż o tej porze. Sezon na szparagi, rozpoczynający się sezon cukiniowy, to świetny moment na to, żeby w bardzo szybki sposób przygotować na prawdę wykwintne danie. Z opisu może wynikać na nieco skomplikowane, ale to tylko słowa, rzeczywistość jest zupełnie inna, nie wahajcie się ani chwili. Pobiegnijcie do Hali Blaszak do pierwszego stanowiska po prawej stronie zaraz koło przystanku autobusowego! :P Znajdziecie tam cudowne A+A Morskie Delikatesy, które pękają w szwach od mnogości produktów, nie od ich ilości, bo to zasadnicza różnica, a więc spieszcie się! Najważniejszym jest dla mnie to, że A+A Morskie Delikatesy to świeżość, przede wszystkim, a za świeżością idzie niepowtarzalny smak. ;)
Potrzebujemy:
- 1/2 opakowania makaronu kokardki
- 10 pomidorków koktajlowych, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- pęczek zielonych szparagów, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- kilkanaście plasterków boczku wędzonego, parzonego, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 2 małe cukinie, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 2 brązowe pieczarki, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 1 płaska biała cebula, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 1/2 ząbka czosnku
- kilka listków rukoli
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 plasterki sera gouda, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- sól himalajska
- czarny pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Następnie zawijamy w plastry boczku i smażymy na suchej patelni z 2 stron na rumiano. Tłuszczu z patelni nie wylewamy.
Cukinie kroimy wzdłuż i łyżką wydrążamy środki. Miąższu nie wyrzucamy.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy do niej drobno posiekany czosnek, pieczarki pokrojone w kosteczkę, a także posiekany miąższ z cukinii.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i smażymy chwilę, aż cała ewentualna woda odparuje. Na koniec, już bez podsmażania dodajemy do farszu drobno posiekane listki rukoli, nada to farszowi ostrości i świeżości.
Cukinie napełniamy farszem.
Na patelnię z grubym dnem wlewamy odrobinę wody, układamy w niej nasze cukinie, farszem do góry. Zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu do miękkości, potrwa to około 3-5 minut. Pod koniec na cukiniach układamy pokrojony w paseczki ser gouda i dusimy jeszcze chwilę, aby ser się ładnie roztopił. Całość posypujemy natką pietruszki
W międzyczasie gotujemy makaron, również al dente.
Na patelni z tłuszczem po szparagach z boczkiem dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, podsmażamy około minutę, następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i wyłączamy źródło ciepła.
Wszystko układamy pięknie, ładnie na talerzu i podajemy póki jest jeszcze ciepłe. :)
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem A+A Morskie Delikatesy, który możecie odwiedzić w Hali Blaszak przy ulicy Poleskiej 50, a także na EkoBazarze i Lokalnym Rolniku! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego