Dla mnie makaron jest sam w sobie czymś prostym i pysznym zarazem. Mogę zajadać go po prostu z oliwą, a dodatki są miłym akcentem. Bardzo ciekawym akcentem są tutaj szparagi i ich połączenie z sadzonym jajkiem.
Brzmi prosto? Smakuje wyśmienicie! :)
- 1 opakowanie makaronu Lubella MINI
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- pęczek zielonych szparagów
- jaja
- sól, pieprz
Do ozdoby:
- pomidorki papryczkowe
- liść czerwonego szczawiu
- ajwar
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta.
Oliwę mieszamy z bardzo drobno posiekanymi listkami natki pietruszki.
Do odcedzonego makaronu dodajemy oliwę pietruszkową i całość dokładnie mieszamy.
W międzyczasie zagotowujemy wodę na szparagi.
Usuwamy zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucamy. Resztę obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, tak aby były lekko twardawe.
Zaraz po ich ugotowaniu wrzucamy je do bardzo zimnej wody.
Główki odcinamy, a łodyżki kroimy na 1 cm kawałki.
Jajko smażymy na oliwie tylko do ścięcia się białka, aby później można było maczać ciepły makaron w płynnym żółtku. Poezja!
Podajemy od razu po przygotowaniu.
#lubelloveinspiracje #lubella
#lubelloveinspiracje #lubella
Uwielbia takie proste dania :) W prostocie tkwi siła :)
OdpowiedzUsuń