sobota, czerwca 17, 2017

Mozaika marmurkowa

Ciasto jakiego nie powstydzicie się na swoim stole. Dobre na każdą okazję. Właściwie zawiera tyle przenikających się warstw, że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. 
Mimo, że opis wygląda na dość skomplikowany i długi, ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, zachęcam do wypróbowania przepisu w swojej kuchni. Warto! :)


Kokosowe kulki:
  • 1 żółtko
  • 200 g twarogu zmielonego 3 krotnie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka cukru waniliowego, u mnie Emix
  • 1 łyżka masła
Wszystkie składniki na kokosowe kulki mieszamy ze sobą, następnie odkładamy masę do lodówki na około 10 minut. Przez te 10 minut masa stanie się gęstsza i bardziej zwarta. 
Po około 10 minutach z masy toczymy niewielkie kulki i odkładamy je z powrotem do lodówki.

Ciasto:

Oddzielamy żółtka od białek.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy razem z cukrem do uzyskania puszystej masy, następnie do masy dodajemy po 1 żółtku cały czas ucierając.
Do masy z masła, cukru i żółtek dodajemy olej kokosowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy z pianą z białek.
Ciasto dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej proszek kisielowy.

Foremkę o wymiarach 22x28 lub podobną wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy kolejno ciasto z makiem, później ciasto z kisielem i na końcu ciasto z kakaem. W ciasto wciskamy kokosowe kulki.

Pieczemy 50 - 60 minut w 180 stopniach C, do suchego patyczka. Następnie studzimy.

Bita śmietana:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do ubijania śmietanki
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem i fixem.
Smarujemy nią wystudzone ciasto, tworząc zwichrowane fale :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger