Bardzo szybki i prosty chleb o zwartym i sprężystym wnętrzu. Nie kruszy się jak większość chlebów na drożdżach. Podczas jedzenia wyczuwalne są chrupiące dodatki, które nadają mu +100% smaku, uroku i wdzięku!
Jest to najlepszy chleb na drożdżach jaki udało mi się kiedykolwiek stworzyć, korzystajcie :)
Potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 10 g świeżych drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki pestek dyni, u mnie Zielony Smak
- 1 łyżka nasion chia
- pasta kokosowa
- otręby
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy razem z cukrem.
Do płynów wsypujemy kolejno mąkę, sól i nasiona.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie nam odchodziło od rąk i miski. Wyrabianie ręczne trwa około 10 minut, robot poradzi sobie z tym ciastem 3 minuty.
Keksówkę smarujemy pastą kokosową lub dowolnym tłuszczem i wysypujemy otrębami, mogą być dowolne.
Do keksówki wkładamy wyrobione ciasto, wygładzamy je i przykrywamy ściereczką. Czekamy aż podwoi swoją objętość.
Przed pieczeniem mocno zwilżamy wodą wierzch chleba i wkładamy go do piekarnika.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego