To doskonałe ciasto na lato. Orzeźwiające, mało słodkie, a wyjęte z lodówki smakuje wybornie. Dzieci uwielbiają galaretki, choć mnie także takie kolorowe ciasta nastrajają bardzo optymistycznie. Kryształowa masa zamknięta w cieście na wzór zebry, spróbujcie. :)
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 4 jaja (żółtka i białka osobno)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego, u mnie Cykoria
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, u mnie Cykoria
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- szczypta soli
Masa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny, u mnie Cykoria
- 3 galaretki: truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa, u mnie Cykoria
Ponadto:
- biała polewa
- posypka cukrowa
- świeże owoce
Najpierw rozpuszczamy galaretki, każą w 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i studzimy do pełnego stężenia, najlepiej w głębokich talerzach, wtedy będzie Wam łatwiej pokroić je w nieregularną kostkę.
Teraz zajmijmy się ciastem, które będzie otulało kryształową masę.
Żółtka ubijamy z cukrami na puch, po czym białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do żółtek, dokładnie mieszamy.
Do ubitych żółtek i mąki dodajemy powoli pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 połowy i do jednej z nich dodajemy kakao, które delikatnie ale starannie wmieszajmy w masę.
Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, cały czas na środku, dzięki czemu utworzy nam się zebra.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Do suchego patyczka.
Zimne ciasto kroimy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, czekamy aż napęcznieje. Po chwili rozpuszczamy w mikrofalówce i lekko studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i ostudzoną żelatynę.
Galaretki kroimy w nieregularne kształty i wrzucamy do kremówki. Całość delikatnie mieszamy.
Jedną część ciasta umieszczamy na dnie tortownicy i wylewamy naszą kryształową masę, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta i odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto dekorujemy polewą, posypką cukrową i świeżymi owocami.
Fajna taka kolorowa! :)
OdpowiedzUsuń