Tego szukasz?

30 lip 2017

Kryształowa zebra

To doskonałe ciasto na lato. Orzeźwiające, mało słodkie, a wyjęte z lodówki smakuje wybornie. Dzieci uwielbiają galaretki, choć mnie także takie kolorowe ciasta nastrajają bardzo optymistycznie. Kryształowa masa zamknięta w cieście na wzór zebry, spróbujcie. :)


Potrzebujemy:
Ciasto:


Masa:


Ponadto:

  • biała polewa
  • posypka cukrowa
  • świeże owoce
Najpierw rozpuszczamy galaretki, każą w 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i studzimy do pełnego stężenia, najlepiej w głębokich talerzach, wtedy będzie Wam łatwiej pokroić je w nieregularną kostkę.

Teraz zajmijmy się ciastem, które będzie otulało kryształową masę.

Żółtka ubijamy z cukrami na puch, po czym białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do żółtek, dokładnie mieszamy.
Do ubitych żółtek i mąki dodajemy powoli pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 połowy i do jednej z nich dodajemy kakao, które delikatnie ale starannie wmieszajmy w masę. 

Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, cały czas na środku, dzięki czemu utworzy nam się zebra.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Do suchego patyczka.

Zimne ciasto kroimy na dwie części.

Żelatynę zalewamy zimną wodą, czekamy aż napęcznieje. Po chwili rozpuszczamy w mikrofalówce i lekko studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i ostudzoną żelatynę.

Galaretki kroimy w nieregularne kształty i wrzucamy do kremówki. Całość delikatnie mieszamy.

Jedną część ciasta umieszczamy na dnie tortownicy i wylewamy naszą kryształową masę, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta i odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Gotowe ciasto dekorujemy polewą, posypką cukrową i świeżymi owocami.


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego