Tego szukasz?

20 lip 2017

Sushi po polsku

Może uznacie, że dokonałam profanacji spolszczając tak charakterystyczną potrawę kuchni japońskiej, ale muszę Wam powiedzieć, że była na prawdę przepyszna. Również dla mnie - fanki ryb, bo już same glony nadają charakterystycznego morskiego posmaku. Spójrzcie jakich składników użyłam i moi drodzy, czas zawojować świat, bo jest to całkiem proste. 


Potrzebujemy:
Kurczak:


Ryż i zaprawka:


Zwijanie sushi:


Najpierw przygotowujemy kurczaka. Pierś kroimy w paseczki i marynujemy w sosie sojowym, worcester, w tymianku, papryce, soli i pieprzu. Najlepiej jeżeli taki kurczak postoi z 6 godzin. Natomiast, jeżeli nie macie tyle czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go od razu.

W miseczce mieszamy mąkę do tempury z lodowatą wodą i maczamy w niej kawałeczki kurczaka.
Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano.

Kurczaka odsączamy na ręczniku papierowym.

Teraz zabieramy się za ryż.

Ryż płuczemy około 6 razy, następnie zalewamy go wodą i odstawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach ryż odcedzamy i zalewamy około 3/4 szklanki zimnej wody. 
Ryż stawiamy na źródle ciepła, od momentu zagotowania się wody, ryż na wolnym ogniu gotujemy około 13 minut pod przykryciem. Następnie wyłączamy źródło ciepła i dajemy mu jeszcze 15 minut, aby odpoczął.

W międzyczasie robimy jeszcze zaprawkę do ryżu. W rondelku mieszamy ocet, cukier i sól. Lekko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Zaprawki nie możemy zagotować.

Gotowy ryż mieszamy z zaprawką.

Ryż musi całkowicie ostygnąć, żeby móc go zwijać.

Na macie bambusowej układamy glon nori, błyszczącą stroną do maty. Przygotowujemy sobie jeszcze małą miseczkę z wodą, aby lekko zwilżać dłonie przed kontaktem z ryżem, co znacznie ułatwi nam pracę. Zwilżamy więc dłonie, nabieramy ryżu i rozkładamy cienką warstwę na glonie zostawiając u góry wolny pasek (mniej więcej 3 cm). Ryżu musi być niewiele, tak żeby prześwitywał przez ryż glon. 
Składniki, które mają być w środku nakładamy od dołu, czyli od naszej strony. Najpierw zimne kawałki kurczaka, później świeży ogórek, szczypiorek i ogórki kanapkowe, tak po 4 plastry na 1 rolkę. 

Rolkę zwijamy pomagając sobie matą bambusową. Na początku łapiemy za matę i składniki, przytrzymując je, aby nie wypadały, a były w tym miejscu, w jakim je umieściliśmy. Następnie centymetr po centymetrze zwijamy dociskając matą. Rolka musi być bardzo dobrze dociśnięta, żeby przy krojeniu i układaniu nic nam z niej nie wypadało.



Rolkę kroimy na 12 części bardzo ostrym nożem. Najpierw kroimy rolkę na pół, później każdą na 6 równych części. Podajemy z marynowanym imbirem, wasabi, czy sosem sojowym.

Zdaję sobie sprawę, że sushi masterem to jeszcze nie jestem ;) ale bardzo mnie to wciągnęło i zamierzam kontynuować. Może polecacie coś co może mi się przydać?




Wszystkie składniki do przygotowania sushi i nie tylko, możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego