Pyszny i zdrowy deser, który ucieszy Wasze podniebienia. Połączenie czekolady i malin jest bardzo słuszne. Te dwa produkty znakomicie się uzupełniają. Wypróbujcie - to świetna alternatywa dla musu czekoladowego na surowych jajkach. Z pełnym przekonaniem polecam go nawet dzieciom, czego nie zrobiłabym przy tradycyjnym musie czekoladowym. ;)
Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej BIO Pięć Przemian
- 1 szklanka wody do gotowania kaszy
- 100 ml płynnego nierafinowanego oleju kokosowego BIO Pięć Przemian
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g czekolady gorzkiej ze stewią Torras
- 2 łyżki nasion chia
- maliny
Kaszę jaglaną płuczemy w ziemnej wodzie, dopóki woda nie przestanie być mętna. Na koniec przelewamy kaszę wrzątkiem, na sicie. Gotujemy w proporcji 1:2, czyli nasze pół szklanki suchej kaszy zalewamy 1 szklanką wody, daje nam to gwarancję, że kasza będzie ugotowana na sypko.
Do gorącej kaszy dodajemy połamana na kawałeczki czekoladę, olej kokosowy i cukier trzcinowy. Wszystko razem bardzo dokładnie blendujemy - na gładki krem.
Na koniec dodajemy nasiona chia i mieszamy. Przekładamy do niskich słoików.
Po przestygnięciu na górze układamy maliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego