czwartek, sierpnia 10, 2017

Jagodowy sernik na zimno

Kiedy na zewnątrz panuje upał chciałoby się zjeść coś co by nas schłodziło i orzeźwiło. Taki właśnie jest ten sernik. Nieco obawiałam się połączenia cynamonu z jagodami, ale teraz muszę przyznać, że jest to całkowicie genialne połączenie. Dodatkowo słomki ptysiowe pełnią rolę dekoracji, ponieważ po ukrojeniu kawałka ciasta prezentuje się ono na prawdę wystrzałowo! :)


Potrzebujemy:
Żelatynę wsypujemy do zimnej wody, aby napęczniała.

Ser blendujemy razem z cukrem i jagodami na gładką masę.

Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce, aby całkowicie się rozpuściła.

Ser łączymy razem z żelatyną i odstawiamy na chwilę do lodówki.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Na dnie układamy słomki ptysiowe, jedna obok drugiej. Na warstwę słomek wylewamy naszą masę jagodową. Na górze również układamy słomki ptysiowe. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.



3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie!
    I tak - jagody z cynamonem to zaskakująco udane połączenie; sama byłam w szoku, jak dobrze do siebie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wszystko razem wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo oryginalnie wygląda z tymi słomkami ptysiowymi-świetny pomysł.Ja zapraszam na ''karpatkę jeżynową''pozdrawiam
    https://gotujenacodzien.blogspot.com/search?q=karpatka+je%C5%BCynowa&x=0&y=0

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger