Kiedy na zewnątrz panuje upał chciałoby się zjeść coś co by nas schłodziło i orzeźwiło. Taki właśnie jest ten sernik. Nieco obawiałam się połączenia cynamonu z jagodami, ale teraz muszę przyznać, że jest to całkowicie genialne połączenie. Dodatkowo słomki ptysiowe pełnią rolę dekoracji, ponieważ po ukrojeniu kawałka ciasta prezentuje się ono na prawdę wystrzałowo! :)
Potrzebujemy:
- 1 kg twarogu (zmielonego 3-krotnie)
- około 250 g jagód w syropie
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 5 - 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie Słomki ptysiowej z cynamonem Brześć
Żelatynę wsypujemy do zimnej wody, aby napęczniała.
Ser blendujemy razem z cukrem i jagodami na gładką masę.
Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce, aby całkowicie się rozpuściła.
Ser łączymy razem z żelatyną i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńI tak - jagody z cynamonem to zaskakująco udane połączenie; sama byłam w szoku, jak dobrze do siebie pasują :)
Fajnie wszystko razem wygląda:-)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalnie wygląda z tymi słomkami ptysiowymi-świetny pomysł.Ja zapraszam na ''karpatkę jeżynową''pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttps://gotujenacodzien.blogspot.com/search?q=karpatka+je%C5%BCynowa&x=0&y=0