Tego szukasz?

21 sie 2017

Prosty biszkopt z borówkami i masą serową

Bardzo proste ciasto, które nie wymaga od nas nadludzkich zdolności i ogromu czasu. Można powiedzieć, że to ciasto dla takich "matek polek" jak ja ;p Lekki biszkopt, trochę sezonowych owoców i najlepsza pod słońcem masa serowa. 


Potrzebujemy:
Biszkopt:
Masa serowa:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Musi być tak puszysta, że po zrobieniu mieszadłem ósemki, przez chwilę pozostaje ona na powierzchni masy.

W miseczce mieszamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i przesiewamy je do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie mieszając.

Blachę o wymiarach około 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę biszkoptową. Na wierchu wysypujemy borówki.

Ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 - 25 minut i pieczemy w 180 stopniach C.
Po wyjęciu postępujemy jak z biszkoptem na tort, czyli upuszczamy z wysokości kolan dwukrotnie, aby ciasto nam nie opadało.

Schłodzone ciasto przecinamy na pół.

Twaróg blendujemy razem z resztą składników na jednolitą masę, po czym stawiamy nasz garnek na źródło ciepła i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka sekund i jeszcze gorące wylewamy na dolny płat ciasta. Przykrywamy masę górnym płatem i odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej kroi się po nocnym leżakowaniu w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego