Lekkie i szybkie danie, które sprawdzi się podczas letnich dni, kiedy to stanie przy garnkach nie służy nikomu! :) Ryż jest pożywny, a podany z warzywami i serem zyskuje wspaniały smak i aromat.
Potrzebujemy:
- 50 g ryżu paraboiled Sonko
- 50 g ryżu czerwonego Sonko
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 100 g wędzonego sera
Ryże gotujemy wg wskazówek producenta.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą, pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.
Marchew i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach i dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko razem przesmażamy do momentu aż woda z cukinii nie odparuje.
Na koniec do warzyw dodajemy ryż paraboiled i czerwony. Dokładnie ze sobą mieszamy i posypujemy serem.
Pożywnie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuń