Ekspresowa fasolka w sosie pomidorowym może stanowić dodatek do obiadu lub angielskiego śniadania. :) Gęsta i aromatyczna potrawa dostarczy Wam wielu witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim dobrze przyswajalnego żelaza! :)
Potrzebujemy:
- 3 szklanki ugotowanej fasoli czarne oczko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 100 g kabanosów
- 1 łyżeczka kremu z czosnku La - Selva
- 2 łyżki oliwy z oliwek La - Selva
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- sól, pieprz
- Passata pomidorowa 425 g La - Selva
W naczyniu rozgrzewamy oliwę i wsypujemy do niego posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy ją.
Marchewkę ścieramy na tarce, na drobnych oczkach i dodajemy ją do cebuli. Kabanosy kroimy w małe kawałeczki i również wrzucamy do naczynia. Całość podsmażamy, aby uzyskać jak najwięcej smaku. Na koniec dodajemy odsączoną fasolkę, krem z czosnku i przyprawy. Smażymy około 5 minut.
Do naczynia dolewamy passatę pomidorową i dusimy wszystko razem około 5 minut.
mniam, prawie jak kultowa fasolka po bretońsku :)
OdpowiedzUsuń