Dzisiaj mam dla Was zdrowe i pełne witamin i minerałów danie, a właściwie jego część, bo same kotlety z pyszną rozpuszczoną niespodzianką w środku. Niespodzianką tą jest kosteczka owczego sera w zalewie olejowo - ziołowej. Kotlety same w sobie nie mają zbyt wyraźnego smaku, sama fasola go nie ma, dlatego dodatek sera również nie powinien tłumić delikatnego smaku fasoli. Ten typ sera owczego jest niezwykle delikatny i to zalewa nadaje mu odrobiny smaku. Ciężko jest się powstrzymać, aby od razu nie zjeść całego słoiczka :)
Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli czarne oczko
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- ser owczy w zalewie olejowo - ziołowej Owcza Kraina
- olej do smażenia
Cebulę drobno siekamy i blendujemy razem z fasolą. Dodajemy do fasoli jajko, bułkę tartą i przyprawy. Jeżeli konsystencja jest w porządku, to znaczy, jesteście w stanie nabrać łyżkę masy i rozpłaszczyć ją na dłoni i ta nie klei się na tyle, że jesteście w stanie masę oderwać od dłoni, można zaczynać toczenie pulpecików. Na dłoń nakładamy łyżkę masy fasolowej, na środek wkładamy kosteczkę lub dwie sera owczego, ściskamy lekko dłoń, aby boki podeszły do góry i zgrabnie zaklejamy naszą niespodziankę w środku. Kotlecika obtaczamy w bułce tartej. Tak samo postępujemy z resztą masy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z każdej strony na rumiano.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z każdej strony na rumiano.
ta niespodzianka podbiła moje serce ;)
OdpowiedzUsuń