wtorek, września 12, 2017

Lasagne ze szpinakiem

Mięsożercy, oświadczam Wam, że ta lasagna, bez grama mięsa jest lepsza od takiej z mięsem. Byłam w gronie niedowiarków i przekonałam się o tym na własnej skórze. Zachęcam do przygotowania jej w swoim domowym zaciszu. :)


Potrzebujemy:


Farsz:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sos pomidorowy:

  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 70 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka (lub odrobina więcej, w razie gdyby sos był zbyt gęsty)
  • 70 g parmezanu
  • sól, pieprz
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju pod koniec dodając przeciśnięty czosnek. Na patelnię dodajemy następnie zamrożony szpinak, całość zakrywamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi. Oczywiście cały czas utrzymujemy ciepło pod patelnią

Kiedy szpinak się rozmrozi, patelnię odkrywamy i odparowujemy wodę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Passatę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem do smaku.

W rondelku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy do masła mąkę i robimy zasmażkę. Do mieszaniny mąki i masła powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż finalnie powstanie nam gładki kremowy sos przypominający budyń. W razie, gdyby Wasz beszamel okazał się zbyt gęsty możecie dodać do niego odrobinę mleka więcej. Do sosu dodajemy starty parmezan oraz przyprawy i energicznie mieszamy.

Foremkę smarujemy olejem. Każdy sos i farsz szpinakowy dzielimy na 3 części.
Na dnie naczynia do zapiekania układamy 3 płaty lasagne, następnie nakładamy farsz szpinakowy, później sos pomidorowy i beszamel, na to kolejne 3 płaty makaronu i tak dalej. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamelowy.

Foremkę zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 45 minut. Po 45 minutach ściągamy pokrywkę/folię, posypujemy całość serem i pieczemy do lekkiego zrumienienia.

#lubelloveinspiracje #lubella

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger