Jestem zwolenniczką przygotowywania schabu na różne sposoby, bo zwykle jest to panierowany kotlet, który nie ma się nijak do zdrowia.
W mojej wersji przemycamy sporo warzyw, w dodatku potrawa ta smakuje wyśmienicie ze zdrową niepaloną kaszą gryczaną.
Potrzebujemy:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 600 g schabu wieprzowego bez kości
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 g dyni
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kasza gryczana niepalona BIO Pięć Przemian
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę.
Pora przecinamy wzdłuż, myjemy dokładnie i kroimy w cienkie półplasterki, następnie wsypujemy go do patelni i smażymy. W międzyczasie rozgniatamy ząbki czosnku i również dodajemy na patelnię.
Schab kroimy na cienkie 1 centymetrowe plastry i układamy na porze. Smażymy około 3 minuty z każdej strony często przesuwając łopatką po patelni, aby nie przypalił się nam por z czosnkiem.
Dokładamy na patelnię przyprawy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez 45 minut.
Obraną dynię ścieramy na tarce, na dużych oczkach i dodajemy na patelnię. Gotujemy jeszcze 30 minut.
Mąkę rozprowadzamy w minimalnej ilości wody i dodajemy do gotującego się sosu. Dokładnie rozprowadzamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość powinna się zagęścić.
Kaszę gotujemy w proporcji 1 cz. kaszy : 2 cz. wody, wcześniej przepłukując ją na sicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego