Tego szukasz?

9 wrz 2017

Makaron z kurczakiem i pesto

Po raz kolejny udowadniam, że z kilku prostych składników może powstać przepyszne danie. Gdyby nie to, że tutaj mięso przygotowuję od początku, to obiad zająłby mi max 10 minut. Dlatego też warto wykorzystywać mięso z rosołu, którego w wielu domach nikt nie chce jeść i nie wiadomo co z nim zrobić. Mam na to sposób. :)


Potrzebujemy:
Na rozgrzaną patelnię wkładamy nasze mięso ze skórą, oprószone solą i pieprzem, aby się zarumieniło. Następnie podlewamy je lekko wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Powstanie nam nieco wywaru, który wzbogaci smak. Mięso wyjmujemy z patelni i obieramy od kości. Po czym samo mięso z powrotem ląduje w patelni. Do mięsa dodajemy pesto i parmezan. Podgrzewamy do momentu aż parmezan się rozpuści tworząc cudownie kremowy sos.
Do takiego sosu wrzucamy odcedzony i gorący makaron.
Na talerz wykładamy nieco makaronu, na górę pomidorki przekrojone na pół, obok fasolkę szparagową ugotowaną w osolonej wodzie. Całość posypujemy parmezanem.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego