Kuchnie świata skrywają wiele smaków. Otóż, do niedawna wydawało mi się, że ryż z warzywami to taka brejka smażona na jednej patelni. Natomiast zgłębienie wiedzy na temat tego dania dało mi zupełnie inny obraz. Okazało się, że warzywa mogą być cudownie chrupiące, a dzięki szybkiemu przesmażaniu ogromnie zyskują na smaku. Mimo, że wszystko zostało przygotowane osobno - całość doskonale się komponuje. Ba! Z każdym kęsem odkrywamy coś zupełnie nowego.
Warzywa:
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 cm marynowanej rzodkwi Tokyo Takuan Kuchnie Świata
- 4 paski gotowanej tykwy Kanpyo Ajisuke Kuchnie Świata
- olej kokosowy
- sól
- cukier
Cebulę kroimy w pióra, następnie smażymy w rozgrzanym woku na 1 łyżce oleju kokosowego w międzyczasie należy ją lekko posolić i dodać około 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego. Pamiętajmy o częstym mieszaniu. Kiedy cebula się podsmaży i zacznie mięknąć, wykładamy ją do miseczki.
Marchew kroimy na długie plastry, następnie w cienkie słupki. Ja swoje słupki dodatkowo przekroiłam na pół, żeby nie były zbyt długie.
Marchew smażymy na woku z 1 łyżką oleju kokosowego. Pamiętajmy o częstym mieszaniu. Smażymy krótko i szybko, aby marchew zachowała nieco chrupkości. Następnie wykładamy ją do miseczki.
Paprykę również kroimy w cienkie słupki, w miarę możliwości. To samo robimy z rzodkwią i tykwą. Warzywa te przesmażamy razem w woku z 1 łyżką oleju kokosowego. Wystarczy około 3 minuty na dużym ogniu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu. Warzywa te również wykładamy do miseczki.
Mięso:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Tamari Kikkoman Kuchnie Świata
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka zimnej wody
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
Mięso kroimy w cienkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym, mące ryżowej, oleju kokosowym, a także dodajemy łyżkę zimnej wody i płatki chilli. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Po tym czasie rozgrzewamy WOK i wlewamy na niego około 2 łyżki oleju kokosowego, czekamy aż lekko zacznie się dymić i smażymy nasze mięso na 3 partie. To znaczy, ważne jest aby na woku nie znalazło się na raz zbyt wiele produktów. Mięso przesmażamy razem z sosem, który przygotowaliśmy w moździerzu. Gotowe mięso przekładamy do miseczki.
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 10 listków mięty pieprzowej
- 1 łyżka octu ryżowego Mirin Fumi Marukin Kuchnie Świata
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego Tamari Kikkoman Kuchnie Świata
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pieprz
Część sosu wcześniej przygotowujemy w moździerzu granitowym. To bardzo przydatne urządzenie w kuchni. Nadaje się idealnie do rozcierania, bo tylko tak uzyskamy maximum smaku z produktów takich jak zioła, czy czosnek. Rozcieramy więc w moździerzu czosnek z imbirem i listkami mięty, następnie dodajemy resztę składników, dzięki czemu łatwiej będzie nam wydobyć z moździerza cały smak.
Ryż:
- 1 szklanka ryżu do sushi Calrose Seijou Kuchnie Świata
- 2 szklanki wody
- sól
Ryż gotujemy do miękkości w proporcji 1 część ryżu na 2 części wody. Wodę należy posolić.
Gorący ryż wykładamy na talerz w środku tworząc miejsce na mięso i warzywa. Na środek wykładamy nieco mięsa, a wokół niego warzywa, jakie wcześniej usmażyliśmy.
Danie komponuje się wspaniale. Jest bardzo świeże i pożywne.
Pożywne danie ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie, świetne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń