Genialna sałatka, która zdrowo syci! :)
Malutkie kolorowe kuleczki otulone smakiem żurawiny w połączeniu z dynią i olejem rzepakowym stanowią naprawdę wspaniałe danie, które może posłużyć jako smakowity obiad.
W to zestawienie idealnie wpisuje się również ser owczy. Całość to okrutnie pyszne danie, które musisz spróbować! :)
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanej komosy, ja użyłam kolorowej
- 1/2 dyni hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 8 plastrów średniej gałki owczej od Wyroby Naturalne
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 3 łyżeczki konfitury z żurawiny błotnej od Wyroby Naturalne
- sól, pieprz
Dynię kroimy w małe kawałeczki, podsmażamy ją na patelni na oleju rzepakowym razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także po podsmażeniu lekko podlewamy wodą, ale tylko odrobinę i dusimy 3 minuty pod przykryciem.
Ser kroimy w kosteczkę, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Wszystkie gotowe składniki mieszamy ze sobą. Możemy od razu zajadać. Sałatka najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła.
Co za kolorki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Już czuję te smaki w ustach. mniam :)
OdpowiedzUsuńwspaniała :) fajnie, że komosa staje się coraz bardziej popularna. Szkoda tylko, że w Polsce ciągle taka droga..
OdpowiedzUsuń