poniedziałek, września 25, 2017

Schab w sosie z marchewką

Zasada jest taka: kiedy coś robię w zestawieniu z multigrano z siemieniem lnianym to jest po prostu petarda! :) Wspaniale wzbogaca ono smak potrawy, a ponadto jest takim bardzo zdrowym akcentem, który góruje swoimi świetnymi właściwościami nad całością dania.
Schab z marchewką to pyszny i łatwy do przygotowania sos, który posmakuje każdemu mięsożercy.


Potrzebujemy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 marchewki
  • 600 g schabu bez kości
  • 500 ml wody
  • szczypta oregano
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Multigrano - mix ziaren z siemieniem lnianym Sonko

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy na nią cebule pokrojone w drobną kostkę i chwilę je podsmażamy. Po około 3 minutach dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i również chwilę przesmażamy. 

Schab kroimy w cienkie 1 cm plastry i układamy je na smażonej cebuli. Całość przesmażamy po około 3 minut na każdą ze stron mięsa, często przesuwając je na patelni, żeby nasza cebula się nie spaliła.

Marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do schabu.

Zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy całość około 60 minut pod przykryciem. Najważniejsze jest to, żeby mięso było miękkie, wtedy możemy zająć się zagęszczeniem sosu. Mąkę rozrabiamy w minimalnej ilości wody i wlewamy ją do gorącego sosu, energicznie mieszając, aby nie porobiły się grudki. Po zagotowaniu sprawdzamy, czy aby nie należy jeszcze nieco doprawić całości. W razie potrzeby nie wahaj się, liczy się smak, który Tobie odpowiada! :)

Multigrano ugotuj wg wskazówek producenta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger