Bardzo proste, szybkie, sycące i przede wszystkim pyszne w swej prostocie danie. Wielbiciele kapusty je pokochają, ponieważ przeważa ona w smaku. Delikatnie duszona, nieprzytłumiona znacznie smakiem wędliny rozpieści Wasze zmysły. Dodatek grzybów doskonale dopełni kunsztu dania.
Potrzebujemy:
- 1 cebula
- 1/4 główki kapusty
- 100 g kabanosów drobiowych
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g makaronu wstążka ząbkowana Makarony Babuni
- opieńki miodowe w zalewie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z olejem rzepakowym.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy na patelnię z cebulą, którą lekko solimy. Całość dusimy do momentu, aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie można lekko podlać całość wodą, aby się nie przypaliło.
Kapustę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut.
Kabanosy siekamy bardzo drobno/mielimy/blendujemy. Dodajemy do kapusty.
Makaron gotujemy al dente wg wskazówek producenta i jeszcze gorący mieszamy z kapustą.
Podajemy od razu z opieńkami.
kabanosy i kapusta. Fajne smaki, zupełnie dla mojego Lubego :)
OdpowiedzUsuń