Zapas białej kiełbasy skłania mnie do myślenia na jej temat bardziej intensywnie niż zwykle, bo biała kiełbasa to ewidentnie żurek, barszcz biały, albo po prostu grill.
Okazuje się jednak, że świetnie może smakować również z makaronem w bardzo szybkim i pysznym sosie.
Spróbujcie! :)
Potrzebujemy:
- 300 g cienkiej białej parzonej kiełbasy
- 3 małe cebule
- 100 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 400 g makaronu rurki Makarony Babuni
Kiełbasę kroimy na cienkie talarki i obsmażamy na rumiano na suchej patelni.
Obsmażone kiełbaski ściągamy z patelni do miseczki i na tę samą patelnię wlewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Cebulę solimy i smażymy do momentu aż stanie się miękka.
Do gotowej cebuli wrzucamy kiełbasę, dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wyłączamy źródło ciepła.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, odcedzamy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy i podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego