To pyszna, kremowa zupa, która zyskuje kremowość sama z siebie, bo lekko rozgotowany groch świetnie ją zagęszcza. Możesz ją ugotować na wędzonych kościach, ale w zupełności wystarczy odrobina wędzonego boczku, czy innej wędliny, aby uzyskać lekko wędzony smak, który zupie grochowej nadaje charakteru.
Potrzebujemy:
- 500 g łuszczonego grochu Targroch
- woda
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 4 grubsze plastry wędzonego boczku
- sól, pieprz
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Groch płuczemy, następnie zalewamy wodą około 5 cm nad linię grochu. Gotujemy, powoli dodając następne produkty.
Do grochu dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Kolejnym krokiem jest dodanie startej marchwi i pietruszki. Gotujemy całość około 20 minut.
Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i również dodajemy do gotującej się zupy. Kiedy nasz groch zacznie się już lekko rozpadać, dodajemy wędzonkę pokrojoną w grubszą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy ziemniaki będą już ugotowane, a groch będzie się mocno rozpadał - zupa jest gotowa do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego