piątek, grudnia 01, 2017

Rolada z budyniem kokosowym

Wiecie jak to jest, kiedy macie kilka produktów i próbujecie wymyślić z nich coś co zaskoczy Waszych domowników? Coś co sprawi, że będą chcieli sięgać po kolejny kawałek, coś co sprawi, że nie będą ciastem znudzeni? Muszę nieskromnie przyznać, że wpadłam na naprawdę świetny pomysł. Pyszne budyniowe wnętrze z żurawiną w czekoladzie, która doskonale przełamuje smak masy kokosowej oraz biszkoptem, któremu kolor nadają lifolizowane owoce aceroli.


Potrzebujemy:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki mielonej lifolizowanej aceroli (można użyć zamiennie kakao)
  • 1/2 szklanki cukru

Masa:



Jaja ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Mąkę mieszamy z acerolą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z acerolą i proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Wymieszaną masę wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Upieczony biszkopt zwijamy w rulon pomagając sobie ściereczką kuchenną. Zwijamy po krótszym boku, żeby nasza rolada nie była gigantem ;)

Zagotowujemy 1,5 puszki mleczka kokosowego wraz z cukrem. W pozostałym mleczku kokosowym rozpuszczamy proszki budyniowe i dolewamy do gorącego mleka. Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku klasycznie gotowanego budyniu.

Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia na końcu dłuższego boku.

Na dłuższym boku, który będzie w środku rolady rozkładamy żurawiny, kuleczka po kuleczce obok siebie. Musi powstać "pociąg", jak to mówi mój synek ;)

Roladę zwijamy energicznie, zawijamy ją w papier do pieczenia, na którym piekł się biszkopt i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger