Ciasta bez pieczenia są bardzo łatwe w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi nawet dziecko. :)
To ciasto to doskonałe połączenie kremu malinowego i smaku czekoladowych herbatników. Bita śmietana dopełnia je delikatnością i puszystą strukturą. Obłędne niebo w gębie. Tak sobie piszę ten przepis, kiedy ciasta już nie ma i smutno mi, że nie mogę już sobie go przegryzać pisząc tutaj do Was. ;)
Potrzebujemy:
- 300 g herbatników czekoladowych, u mnie Herbatniki Regionalne Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie
- 2 opakowania budyniu malinowego
- 800 ml mleka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
- 120 g masła
- 700 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 3 śmietan-fixy
- borówki
Herbatniki układamy na standardowej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W rondelku zagotowujemy 600 ml mleka wraz z 4 łyżkami cukru.
W pozostałych 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z mąką kukurydzianą. Naszą miksturę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, żeby nie przypaliło nam się na dnie garnka. Wyłączamy źródło ciepła i jeszcze do gorącego budyniu dodajemy nasze masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy do momentu aż masło nam się nie rozpuści i całość wylewamy na warstwę herbatników.
Naszą masę budyniową zakrywamy kolejną warstwą herbatników i umieszczamy całość w chłodnym miejscu, aby wystygło i stężało.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, usztywniając ją śmietan - fixem.
Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy świeżymi borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
Przed podaniem posypujemy świeżymi borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
Świetnie wygląda z tymi czarnymi herbatnikami :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście zawsze można przygotować nowe... ;)
Hej, jaki format i wymiar blaszki użyłaś?
OdpowiedzUsuń