sobota, lipca 29, 2017

Lody domowe słodzone miodem

lody domowe

Jak zrobić lody?


Lody domowe, nawet te bez maszynki, zachwycą Was pysznym smakiem, a przede wszystkim tym, że znacie ich skład od A do Z. Zapewne wiecie, czym dosładza się lody sprzedawane masowo. Zgodzicie się ze mną, że nie jest to nic takiego, co w domu dodalibyście do deserów, a producenci robią z ludźmi, co zechcą. Dlatego ja proponuję, żeby domowe lody posłodzić miodem lipowym, którego właściwości zdrowotne znane są wszem wobec. Miód lipowy jest wspaniałym lekiem przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych, a ponadto jego regularne spożywanie podnosi odporność. Reasumując - miód lipowy to samo zdrowie.

Domowe lody



Czy domowe lody są gorsze w smaku, od tych, które możemy kupić w sklepie? Nie! Czy przygotowanie domowych lodów zajmuje mnóstwo czasu? Nie! Dlaczego zatem nie przygotować pysznych lodów w kilka minut ze składników, które są naturalne i odżywiają nasz organizm? Dodatki są indywidualnym wyborem. Nie musisz sztywno trzymać się przepisu, jaki podałam. To Ty decydujesz, czy zjesz dziś lody z orzechami, owocami, czy ziarnami kawy! Dodaj pokruszone bezy, startą czekoladę, mus owocowy, cokolwiek, na co masz ochotę. Baw się i twórz domowe lody, kiedy na zewnątrz panują wysokie temperatury. Jak jeszcze możesz się schłodzić? Pomysłów jest wiele, a wiatrak, czy wentylator zdaje się, zaraz obok lodów, najlepszym rozwiązaniem na tego typu bolączki!

Jak zrobić domowe lody?


Lody domowe - składniki:


  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki masła orzechowego z orzechów laskowych
  • 4 łyżeczki miodu lipowego + miód do obtaczania "kanapek"
  • orzechy laskowe (około 2 garści)
  • proso ekspandowane
  • małe okrągłe andruty

Lody domowe - przygotowanie:


  1. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno przy użyciu miksera. Na koniec dodaj zdrowe masło orzechowe i miód. Lekko zamieszaj, aby nie uszkodzić piany. Piana gwarantuje nam puszystość lodów.
  2. Lody zamróź w plastikowym pojemniku przez około 4 godziny. Lody warto kilka razy przemieszać podczas zamrażania, wtedy ich struktura jest bardziej puszysta i nie tworzą się kryształki lodu. Kiedy lody się już zamrożą tak, że można z nich formować "kanapki", na andrutach ułóż po łyżce lodów, zakryj drugim okrągłym andrutem, lekko dociśnij i wyrównaj boki. Tak przygotowane porcje włóż szybko do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.
  3. Orzechy upraż na suchej patelni i ściągnij z nich skórkę, pocierając je w lnianej ściereczce. Następnie grubo je posiekaj i połącz pół na pół z prosem ekspandowanym.
  4. Następnie brzegi każdej kanapki posmaruj cienko miodem lipowym i obtocz w posypce orzechowej z prosem. Pamiętaj, że posypka musi mieć przynajmniej temperaturę pokojową, nie może być ciepła.
  5. Domowe lody podawaj od razu, zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger