Korzystając z sezonu, w którym mamy pyszny bób, warto jest przygotować sobie pyszną pastę na kanapki, która nie wymaga nawet wyłuskiwania bobu, oczywiście jeżeli wcześniej pozbawiony został strąków ;) Połączenie bobu, koncentratu pomidorowego, rozmarynu i świetnej oliwy to genialny sposób na dodatek do pieczywa, czy chrupiących warzyw. Dodatkowo - to ogromny zastrzyk błonnika pokarmowego i białka.
Potrzebujemy:
- 3 szklanki ugotowanego bobu
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, u mnie LaSelva
- woda mineralna
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 10 łyżek oliwy z oliwek, u mnie LaSelva
- szczypta rozmarynu w oliwie, u mnie LaSelva
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je blendować.
Jak widzicie przepis jest bardzo prosty, wystarczy wszystkie składniki zblendować na prawie gładką pastę, w razie konieczności pomagając sobie odrobiną wody, która ułatwi blendowanie bobu na pastę.
Podajemy z pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego