środa, września 13, 2017

Kokosowa pianka bez pieczenia

Lekkie i przepyszne ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy, absolutnie każdy. 
Kilka prostych składników i mamy niebiańską kokosowo czekoladową rozkosz, która świetnie dzieli się na kostki, a przy okazyjnych ciastach jest to niezwykle ważne! :) Po wyjęciu z lodówki spód się lekko roztapia, ale nadal pozostaje w niezmienionej formie! :)


Potrzebujemy:
Spód:

Pianka:

Do ozdoby:

Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce przynajmniej 24 u przed przygotowaniem ciasta.
Puszkę otwieramy, do miseczki wybieramy ściętą śmietankę i łączymy ja z jogurtem greckim i cukrem.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Można również taka żelatynę zalać tradycyjnie wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia. 
Lekko przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietanką kokosową, jogurtem i cukrem. Wstawiamy całośćdo lodówki do lekkiego stężenia.
Teraz przygotowujemy spód ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki wraz z płatkami kukurydzianymi umieszczamy w malakserze i mielimy na proszek. Do proszku dodajemy 50 ml mleka kokosowego (płynnej części), rozpuszczony olej kokosowy i rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy do połączenia składników i umieszczamy w foremce wyłożonej folią spożywczą. Spód dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Po około 15 minutach zalewamy tężejącą pianką kokosową i posypujemy uprażonymi na suchej patelni chipsami kokosowymi. 
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


6 komentarzy:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger