piątek, września 15, 2017

Faszerowane pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to czas, kiedy możemy powiedzieć, że jesień depcze nam po piętach.
Na polach trwają już wykopki. Mnie taki widok przenosi w lata, kiedy byłam dzieckiem. Choć obecnie rzadko spotkamy widoki z pól jak za dawnych lat, kiedy to całą rodziną szło się zbierać ziemniaki, a wieczorem organizowano ognisko z pieczonymi w żarze ziemniakami. Takie proste, zwęglone z zewnątrz ziemniaki to wspaniały przysmak i warto spróbować go choć raz w życiu.

Ja dzisiaj zaprezentuję danie obiadowe, które wbrew pozorom będzie bardzo proste w wykonaniu, a przy tym efektowne i smaczne. 

Zaczynamy!

Faszerowane pieczone ziemniaki.
Faszerowane pieczone ziemniaki.

Potrzebujemy:
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 laska kiełbasy
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 16 cienkich i długich plastrów boczku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką do mycia warzyw. Muszę przyznać, że nie byłabym w stanie niczym tak dokładnie umyć warzyw. Szczoteczka była strzałem w 10!

Mycie ziemniaków szczoteczką ze sklepu Garneczki
Mycie ziemniaków szczoteczką ze sklepu Garneczki

Następnie zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na półtwardo w łupinkach. Potrwa to około 25 minut od momentu zagotowania się wody. Czas może się minimalnie różnić w zależności od wielkości ziemniaków.
Z ugotowanych na półtwardo ziemniaków odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowywanie ziemniaków na desce bambusowej (do kupienia tutaj)
Przygotowywanie ziemniaków na desce bambusowej (do kupienia tutaj)

Ziemniaki takie kroimy na połówki, następnie ścinamy lekko końcówki, aby mogły stabilnie stać w naczyniu żaroodpornym.

Żaroodporne naczynie ceramiczne z silikonowymi uchwytami.
Żaroodporne naczynie ceramiczne z silikonowymi uchwytami.

Moje naczynie ma pojemność 2,6 l. Jest sporym naczyniem, w którym będę mogła przygotować wiele różnych potraw. Jest bardzo przydatne i uważam, że każdy powinien takie posiadać. Możemy w nim zapiekać warzywa, makarony, w tym lasagne, ponieważ ma do tego bardzo dobry kształt. Możemy również zapiekać w nim gołąbki, czy mięso. Uchwyty silikonowe jakie posiada powodują, że naczynie pewnie leży w dłoni i nie ma szans, żeby z tych dłoni mogło się wyślizgnąć. 

Przejdźmy dalej do przygotowania naszych ziemniaczków.

Przekrojone na pół ziemniaki wydrążamy jeszcze w środku łyżeczką, pozostawiając około 0,5 cm ziemniaka od skórki.

Wydrążony miąższ rozgniatamy widelcem.
Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy ją razem z rozgniecionym czosnkiem i drobno pokrojoną kiełbasą.

Wyciskacz do czosnku i szczoteczka do warzyw w naczyniu ceramicznym.
Wyciskacz do czosnku i szczoteczka do warzyw w naczyniu ceramicznym.
Wyciskacz do czosnku
Wyciskacz do czosnku

Przesmażone cebule z kiełbasą i czosnkiem mieszamy razem z miąższem z ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy ziemniaki z lekką górką. Górkę tę owijamy cienkim plastrem boczku.

Ziemniaki chwilę przed włożeniem do piekarnika.
Ziemniaki chwilę przed włożeniem do piekarnika.

Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C.

Upieczone posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika.
Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika.

Gotowe danie.
Gotowe danie.

W sklepie Garneczki.pl trwa obecnie wyprzedaż sezonowa (rabaty nawet do -50%), więc to świetna okazja, by zaopatrzyć się w akcesoria do kuchni! – zobacz tutaj.

2 komentarze:

  1. Dawno nie faszerowałam ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie, kiedyś na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger