Wegetariańskie przysmaki bardzo często goszczą w naszym domu. Osobiście uważam, że dania wegetariańskie są równie sycące co mięsne, a często zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu.
Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kotleciki z różnymi rodzajami kasz i tak naprawdę zmieniamy tylko dodatki.
Potrzebujemy:
- 230 g ugotowanego na parze brokuła
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy Targroch
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki złotego siemienia lnianego Targroch
- 3 łyżki płatków drożdżowych Targroch
- 1 cebula
- 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego Targroch
- sól, pieprz
- bułka tarta
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym.
Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misie malaksera, dodajemy również podsmażoną cebulkę i miksujemy. Staramy się, aby grudki poszczególnych składników były widoczne, aby było czuć fakturę pojedynczych produktów.
Nabieramy łyżką odpowiednią ilość zmiksowanej masy i formujemy kotleciki, następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju roślinnym z obydwu stron.
i do tego są dużo zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń