Przepyszna i sycąca sałatka z kwiatami szczypiorku, która tego deszczowego dnia okazała się być strzałem w 10!
Jedliście kiedyś kwiaty szczypiorku, dokładnie kwiaty cebuli siedmiolatki, tej z drobnym szczypiorkiem? Przepiękne fioletowe kwiaty, które mają wyrazisty cebulowy smak są doskonałym dodatkiem do sałatek, twarożków i omletów. Spróbujcie, jeżeli będziecie mieli okazję. Jeżeli nie macie w zasięgu kwiatów szczypiorku, a macie ochotę wypróbować mój przepis możecie je zastąpić szczypiorkiem.
Co do sałatki z kwiatami szczypiorku?
Do sałatki z kwiatami szczypiorku wypiliśmy kieliszek orzeźwiającej wódki Stanislav Mandarin Orange. Podoba mi się w niej to, że smak mandarynki i skórki pomarańczowej jest bardzo dobrze wyczuwalny. Już nie raz pisałam Wam o tym, że uwielbiamy ją za to, że jest produkowana z wybornego żytniego spirytusu i krystalicznie czystej górskiej wody. Wódka ta doskonale współgra ze składnikami sałatki, oczyszcza kubki smakowe, dopieszcza je po pysznej strawie.
Potrzebujemy:
- garść sałaty lodowej plus kilka młodych liści masłowej
- 4 łyżki ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/4 pomidora malinowego
- 3-4 kwiaty szczypiorku
- kilka utartych plasterków wędzonego sera
- 1 grillowane udo z kurczaka (jedynie z solą i pieprzem)
- świeże oregano
- olej z pestek dyni
- sól, pieprz
Na talerzu układamy kilka całych liści sałaty masłowej, następnie resztę składników układamy paskami. Całość wtedy, przed osobistym zmieszaniem wszystkiego na talerzu, lepiej się prezentuje. Poukładane na talerzu składniki oprószamy solą i pieprzem, a kwiat szczypiorku odrywamy od łodyżki i rozdrabniamy. W kieliszku umieszczamy tłoczony na zimno olej z pestek dyni.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego