Chyba najprostszy i najpyszniejszy sernik na zimno jaki udało mi się stworzyć to właśnie ten, o którym Wam zaraz napiszę.
Trzyskładnikowy sernik na zimno z galaretką i owocami to bajeczne ciasto bez pieczenia!
Pyszny spód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, serowa warstwa, która smakuje jak lody śmietankowe (mniam!) i wiśniowa galaretka (chyba najlepsza z najlepszych) z owocami, u mnie były to truskawki i jagody kamczackie, ale bez problemu możecie użyć malin, porzeczek, czy borówek. Będzie na pewno przepysznie! :)
Potrzebujemy:
- 250 g ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku
- owoce (u mnie mrożone truskawki i jagody kamczackie)
Ciasteczka kruszymy w malakserze - dodajemy do nich olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony) i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą, wysypujemy naszą masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy tworząc spód. foremkę ze spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Ser mieszamy z mlekiem skondensowanym - wystarczy dokładne wymieszanie łyżką - nie musicie do tego ciasta używać miksera. Do rozpuszczonej żelatyny (lekko schłodzonej) dodajemy łyżkę sera i dokładnie mieszamy. Taką miksturę wlewamy do reszty sera i dokładnie i energicznie mieszamy, aby nie wytworzyły się żelatynowe grudki.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, dokładnie wygładzając powierzchnię - szczególnie dbając o boki, ponieważ tamtędy galaretka lubi uciec ;)
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka minut.
Następnie na masę serową wkładamy owoce. Jeżeli są to truskawki to należy je zatopić w serze, bądź przekroić na pół, ponieważ są dość duże, a galaretka nie będzie w stanie ich zakryć. Ja dawałam całe. ponieważ chciałam, żeby zmieściło się ich jak najwięcej :)
Sernik na zimno zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego ścięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego