poniedziałek, czerwca 18, 2018

Chrupiące młode ziemniaczki

Kto nie czeka na przepyszne rozpływające się w ustach młode ziemniaki? To niesamowite jak potrafią być pyszne! Odpowiednio przygotowane mogą być również chrupiące. I pomysłem na takie wykonanie chcę się dzisiaj z Wami podzielić. :)

Chrupiące młode ziemniaczki to doskonałe danie z piekarnika, do którego ketchup pasuje idealnie.

Młode ziemniaczki są przepyszne same w sobie, a jeżeli dodamy do nich chrupkość to nie jesteśmy w stanie się im oprzeć.


młode ziemniaki

Potrzebujemy:
  • młode ziemniaki w dowolnej ilości
  • żółty wędzony ser
  • sól
pieczone ziemniaczki

Młode ziemniaki obieramy lub dokładnie myjemy (to zależy od tego, czy lubicie tą cieniutką skórkę na młodych ziemniakach.

Młode ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.

Młode ziemniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy, na przykład tłuczkiem, ale nie do końca. Ziemniaki mają być "plackami" o wysokości około 1 cm.

Tak przygotowane młode ziemniaki posypane startym serem, zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach C.

Podajemy z ulubionym ketchupem. U mnie jest to ketchup Kotlin.

chrupiące ziemniaki z piekarnika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger