Przepyszna lekko odchudzona lasagne, bo bez beszamelu! Ja niestety po sosie beszamelowym czuję się lekko mówiąc niezbyt dobrze, dlatego postanowiłam pokombinować, żeby bez jego użycia lasagne z mięsem mielonym wyszła soczysta, bez wysuszonego makaronu. Udało mi się i dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :)
Wieniec lasagne zawdzięcza swój kształt, dzięki odpowiedniej foremce. Foremka do babki sprawdzi się w tym wypadku idealnie.
Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm):
- około 15 płatów lasagne LaSelva
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 słoik sosu pomidorowego z warzywami LaSelva
- 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta)
- 1/2 szklanki parmezanu
- sól, pieprz
- świeży koperek
Płaty lasagne lekko obgotowujemy, aby stały się plastyczne.
Lekko obgotowanym makaronem wykładamy pionowo naszą formę, bez uprzedniego smarowania - jeżeli jest to forma silikonowa lub nieprzywierająca, jeżeli inna, należy ją natłuścić.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut.
Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy 1/3 mięsnego farszu i wygładzamy go. Następnie na mięso nakładamy 1/3 sera i również wygładzamy jego powierzchnię. Przykrywamy pokrojonymi na części płatami makaronu. Postępujemy tak jeszcze 2 razy. Wierzch naszej lasagne posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Podajemy posypane koperkiem.
Świetnie wygląda w takiej formie :)
OdpowiedzUsuń