piątek, czerwca 15, 2018

Wieniec lasagne

Przepyszna lekko odchudzona lasagne, bo bez beszamelu! Ja niestety po sosie beszamelowym czuję się lekko mówiąc niezbyt dobrze, dlatego postanowiłam pokombinować, żeby bez jego użycia lasagne z mięsem mielonym wyszła soczysta, bez wysuszonego makaronu. Udało mi się i dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :)

Wieniec lasagne zawdzięcza swój kształt, dzięki odpowiedniej foremce. Foremka do babki sprawdzi się w tym wypadku idealnie.

lazania z mięsem

Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm):

lasagne beszamel

Płaty lasagne lekko obgotowujemy, aby stały się plastyczne.
Lekko obgotowanym makaronem wykładamy pionowo naszą formę, bez uprzedniego smarowania - jeżeli jest to forma silikonowa lub nieprzywierająca, jeżeli inna, należy ją natłuścić.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut.

Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy 1/3 mięsnego farszu i wygładzamy go. Następnie na mięso nakładamy 1/3 sera i również wygładzamy jego powierzchnię. Przykrywamy pokrojonymi na części płatami makaronu. Postępujemy tak jeszcze 2 razy. Wierzch naszej lasagne posypujemy serem.

wieniec lasagne

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Podajemy posypane koperkiem.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger