Przepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy bigos z cukinii. Gotuje się znacznie krócej, niż tradycyjny bigos z kapusty. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej już dosyć lub po prostu jej nie lubią.
Często latem cukinia tak mocno obrodzi, że nie wiemy co zrobić z cukinii. Ja mam na blogu kilkanaście pomysłów na to, jak wykorzystać cukinię w kuchni, co pysznego przyrządzić z cukinii na obiad. Myśle, że warto przejrzeć moje pomysły, by zainspirować się tym, co można zrobić z cukinii.
Często latem cukinia tak mocno obrodzi, że nie wiemy co zrobić z cukinii. Ja mam na blogu kilkanaście pomysłów na to, jak wykorzystać cukinię w kuchni, co pysznego przyrządzić z cukinii na obiad. Myśle, że warto przejrzeć moje pomysły, by zainspirować się tym, co można zrobić z cukinii.
Potrzebujemy:
- 2 cebule
- 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania
- 2 marchewki
- 3 duże cukinie
- 4 pomidory malinowe
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Na początku przesmażamy niektóre składniki na rozgrzanej oliwie. Będzie to kiełbasa pokrojona w półtalarki, cebula, którą również kroimy w półtalarki i starta na tarce marchew. Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki zaczną się lekko rumienić. Na koniec dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.
Cukinię obieramy (lub nie, jak kto woli), wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
Dodajemy do podsmażonych warzyw z kiełbasą. Od momentu zagotowania gotujemy około godzinę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeżeli lubicie bardziej "wodnisty" bigos gotujcie go z przykryciem, jeżeli bardziej treściwy - bez przykrycia, wtedy większość płynu odparuje.
Do lekko rozgotowanej cukinii dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, doprawiamy i podajemy! :) Smacznego! :)
Wygląda genialnie będzie dziś na obiadek
OdpowiedzUsuń