Podobne ciasteczka owsiane robiła Pani Ela ze świetlicy szkolnej. Pamiętam, że bardzo mi one smakowały. Postanowiłam przygotować ciasteczka owsiane jeżyki bez pieczenia dla moich dzieci. Byłam przekonana, że i im posmakują. Miałam rację! Przepis na ciasteczka owsiane nie zawiedzie i Was! Wypróbujcie ciasteczka jeżyki bez pieczenia i dajcie mi znać w komentarzu, czy Wam również ich smak przypomina dzieciństwo.
Ciasteczko jeżyk bez pieczenia |
Do przygotowania ciasteczek owsianych potrzebujemy:
- 100 g miodu, ja użyłam miodu wielokwiatowego Huzar
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z migdałów
- 150 g płatków owsianych
- szczypta soli
Ciasteczka jeżyki bez pieczenia przygotowujemy zaczynając od podgrzania w rondelku miodu, gorzkiej czekolady i masła orzechowego.
Kiedy miód, czekolada i masło orzechowe są już dokładnie połączone, mieszamy je z płatkami owsianymi. Płatki owsiane muszą być porządnie otoczone rozpuszczoną masą czekoladową, aby się nie rozpadały, tylko dobrze do siebie kleiły.
Z tak przygotowanej masy nabieramy po łyżce "ciasta" i w dłoniach formujemy okrągłe spłaszczone ciasteczka jeżyki.
Talerzyk ciasteczek owsianych |
Owsiane ciasteczka bez pieczenia układamy na blaszce, albo czymkolwiek innym co będziemy mogli umieścić w lodówce.
Jeżyki niewymagające pieczenia |
Przygotowane ciasteczka jeżyki niewymagające pieczenia wkładamy do lodówki, aby się schłodziły i zrobiły bardzo zwarte.
Po około 30 minutach są gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakują po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Szkoda, że nie podane są proporcje.
OdpowiedzUsuńMoje, z masłem z nerkowców, właśnie wstawiłam do lodówki. 😸
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Przepis że składników, które zawsze mam w domu wiec tylko robić i za jadac:)
OdpowiedzUsuń