Ciasto jogurtowe z nutą piernikową to bardzo smaczne, szybkie i proste ciasto, którym możecie poczęstować swoich gości. Okazji do świętowania w niedalekim czasie będzie co nie miara.
Masa grysikowa według mojego przepisu jest banalnie prosta i szybka. Nie lubię czekać aż ugotowany grysik ostygnie do temperatury pokojowej, jestem typem niespokojnym i to jakoś mi nie leży.
Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową to świetne ciasto na święta i nie tylko.
Potrzebujemy:
Ciasto jogurtowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
Masa grysikowa:
- 500 ml mleka
- 5 czubatych łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Ponadto:
Powidła śliwkowe to kluczowy element tego ciasta. Warto zrobić je samemu lub kupić ze sprawdzonego źródła. Ja takie źródło znalazłam i jestem zakochana po uszy, bo produkty z Krośnic są tego warte. Powidła śliwkowe z cynamonem przywołują na myśl święta. Ich zapach i smak jest doskonały, kwaśny z nutą cynamonu, po prostu bajka!
Ciasto z kremem grysikowym zaczynamy przygotowywać od upieczenia ciasta.
W 1 misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Następnie, łączymy je bardzo szybko i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka powinna mieć nie więcej jak 24 x 24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 45 minut.
Ekspresowy krem grysikowy przygotowujemy w następujący sposób:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Ustawiamy na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Krem po podgrzaniu zacznie gęstnieć. Gotujemy jeszcze minutę od momentu aż zacznie bulgotać. Do tak przygotowanej kaszy dodajemy masło i rozpuszczamy je w gorącej masie cały czas mieszając.
Upieczone ciasto jogurtowe z nutą piernikową kroimy na 2 części. Środek obydwu smarujemy powidłami śliwkowymi. Dolną warstwę ponownie przenosimy do blaszki, w której piekliśmy ciasto, na nią wylewamy lekko przestudzoną masę grysikową, a na niej układamy górę ciasta powidłami do dołu! :)
Gorzką czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki i polewamy taką polewą nasze ciasto. Po czym wkładamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przez noc ciasto nam się dobrze połączy smakowo i będzie się łatwiej kroić, bo nabierze nieco wilgoci.
Życzę smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego