Ciasto francuskie to taki "magic ingredient", który pozwala na bardzo szybkie wyjście z opresji, kiedy natychmiast potrzebujemy przekąsek.
Oponki z piekarnika jak dla mnie wyglądają bombowo. Ciasto francuskie po upieczeniu ma w sobie tak niesamowity urok, te rozdzielające się cienkie płatki ciasta są jak najpiękniejszy obraz.
Szybkie oponki z ciasta francuskiego wykonacie w kilka chwil. Jedynie pieczenie wymaga solidnych 20 minut w wysokiej temperaturze. Przekąski na ciepło są moimi ulubionymi przekąskami, z resztą chyba wszyscy w domu preferujemy takie właśnie na ciepło.
Przepis na oponki z ciasta francuskiego jest niezwykle łatwy, chyba że pokusilibyście się o samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego. Ja w takie coś nie wchodzę, nie mam tyle czasu :)
Kupuję gotowe ciasto francuskie, z którego wychodzą świetne przekąski na imprezę, przekąski do wina, czy przekąski na Sylwestra, a ten już niebawem, bo czas leci niezwykle szybko!
Ciasto francuskie nadziałam tylko dwoma pysznymi składnikami. A efekt? Efekt jest powalający!
Potrzebujemy:
- 1 płat ciasta francuskiego
- Kiełbasa krakowska Henryk Kania około 100 g
- 100 g żółtego sera
Dłuższy z boków ciasta francuskiego dzielimy na 7 części.
Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, następnie w paseczki.
Na plastry ciasta nakładamy odrobinę startego sera. Liniowo układamy też paseczki wędliny. Zlepiamy całość rolując pasek ciasta z nadzieniem. Taki długi rulonik dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich kształtujemy na wzór oponki i sklejamy, aby nie rozeszły się podczas pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego