Prosty piegusek z galaretką to nie jest zwyczajne wysokokaloryczne ciasto. Z resztą przekonajcie się sami!
Biszkopt z makiem jest u mnie znany w rodzinie bardzo dobrze, dlatego postanowiłam go nieco odmienić, nasiona jakie dodałam do biszkoptu to zdrowe nasiona chia.
Piegusek z kremem budyniowym i nasionami chia to przepyszny deser. Nasiona chia słyną ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości, które pomagają nam przede wszystkim na dostarczenie do organizmu dużej ilości błonnika. Błonnik ma za zadanie wymieść z nas wszystko co zalega w naszych jelitach. Takie ciasto z kremem budyniowym będzie zatem idealne na wszelakie okazje, przy których mamy wiele innych pokus jedzeniowych, niekoniecznie zdrowych.
Ciasto z nasionami chia:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki nasion chia
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 budynie śmietankowe Emix
- 1 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe Emix
- 800 ml wrzątku
Poncz:
- 100 ml wody
- sok z połowy cytryny
Krem budyniowy:
Kilka godzin przed składaniem ciasta przygotowujemy bazę do kremu. Krem budyniowy, jak sama nazwa wskazuje, rozpoczynamy od ugotowania budyniu.
3/4 l mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem.
W pozostałej ilości mleka rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę.
Do gotującego się mleka z cukrem wlewamy rozrobiony budyń i ciągle mieszając całość doprowadzamy do wrzenia.
Tak przygotowany krem odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym momencie również wyjmujemy z lodówki masło, aby finalnie masło i budyń były w tej samej temperaturze. Tak przygotowujemy krem budyniowy, który się nie warzy.
Kiedy budyń i masło są w tej samej temperaturze, masło ubijmy mikserem przez około 5 minut, aby je nieco napowietrzyć. Do masła dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując.
Ciasto z nasionami chia:
Biszkopt z nasionami chia to drugi etap jaki należy wykonać.
To tak naprawdę nie jest typowy biszkopt, bo robi się go o wiele prościej.
Całe jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą pianę. Do ubitej piany dodajemy (ciągle mieszając, na mniejszych obrotach) mąkę wymieszaną z nasionami chia i proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym, ale delikatnym wymieszaniu ciasta, należy je przelać do dużej standardowej blaszki na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto z nasionami chia pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu, postępujemy jak z biszkoptem, czyli zrzucamy 2 razy z wysokości kolan na podłogę, oczywiście nie tak, żeby ciasto nam wypadło z blaszki! :)
Galaretka:
Galaretki rozpuszczamy łącznie w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Poncz:
Wodę mieszamy z sokiem z cytryny.
Składanie ciasta:
Biszkopt dzielimy na 2 części. Dolną część z powrotem wkładamy do blaszki i ponczujemy połową przygotowanego płynu.
Na nasączony biszkopt wykładamy 1/2 kremu budyniowego.
Na krem budyniowy wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.
Na sztywną galaretkę wykładamy drugą część kremu budyniowego i przykrywamy ją górną częścią ciasta. Górne ciasto również nasączamy ponczem.
Ciasto doskonale smakuje bez polewy, ale jeżeli macie ochotę, można do niego wykonać polewę czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego