Sałatka na święta to nieodzowny punkt programu. Po prostu musi pojawić się na każdym stole. Choć niektórzy ich nie lubią, ale są to naprawdę nieliczne jednostki.
Sałatka makaronowa z kolei to jakby mój konik. Uwielbiam je, w zasadzie nawet zdarza się u nas sałatka jarzynowa na bazie makaronu. Może się to wydawać irracjonalne, aczkolwiek jest bardzo smaczna i polecam.
Sałatka makaronowa z piersią kurczaka i selerem to także wspaniała sałatka na imprezę.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie 250 g makaronu typu łazanki, u mnie makaron z borowikami Makarony Babuni
- ugotowana podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik selera w wiórkach
- 3 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 8 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Sałatka z makaronem ma swój początek w dobrym przygotowaniu makaronu. To właśnie ten etap jest kluczowy. Makaron ugotowany al dente jest cudownym składnikiem sałatek, makaron rozgotowany to bardzo zły pomysł. Dlatego, jak ugotować makaron al dente? W bardzo prosty sposób, wydawałoby się najprostszy z możliwych. Wystarczy kierować się wskazówkami producenta. Uwierzcie mu, to on zna swój makaron najlepiej i wykonał dziesiątki testów, abyś to Ty mógł/mogła cieszyć się wspaniałym smakiem. Jędrny, lekko twardy makaron, to to, za co makaronożercy go kochają!
Sałatka z makaronem i kurczakiem nie powstałaby bez kurczaka. I wiecie jak ja to robię? Gotuję pierś z kurczaka z warzywami. Produktem pobocznym jest wywar, który u mnie w domu stanowi podstawę zupy. Pomijając zupę. Ugotowaną pierś z kurczaka musimy podzielić na włókna. Najlepiej zrobić to studząc pierś i rwąc ją w palcach.
Mamy już ugotowany al dente makaron i poszarpaną pierś z kurczaka. Do tych składników dodajemy jeszcze pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, czerwoną cebulę, odsączony z zalewy seler konserwowy oraz kukurydzę, którą wcześniej również odsączamy z zalewy.
Produkty do przyrządzenia sałatki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy makaron i mieszamy. Sałatka smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza kiedy umieścimy ją na kilka godzin przed podaniem w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego