Tego szukasz?

11 sty 2019

Krucho drożdżowe roladki karnawałowe

Karnawał nie może obejść się bez przekąsek. Przekąski karnawałowe jakie do tej pory zostały opublikowane na blogu, to na przykład:
Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną konsystencję niż ciasto drożdżowe, ma w sobie puszystość ciasta drożdżowego i chrupkość ciasta kruchego, czyli ciasto krucho drożdżowe łączy w sobie najlepsze cechy obydwu typów ciast.

Nadzienie do roladek składa się z zaledwie 3 składników oraz ketchupu, a ketchup w lodówce ma każdy. ;) 


roladki karnawałowe

Ciasto krucho drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie do roladek krucho drożdżowych:


Na początku przygotowujemy ciasto krucho drożdżowe.

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, miękkim masłem i jogurtem. 
Mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto razem z roztartymi drożdżami. Ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek naczynia, jak będzie gotowe. Ciasto najlepiej wyrobić mikserem.

Ciasto krucho drożdżowe odstawiamy po przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie do roladek karnawałowych

Kabanosy Mestro Henryk Kania kroimy w małe kawałeczki.
Żółty ser ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach.
Suszone pomidory odsączamy z oleju, następnie drobno siekamy ostrym nożem.

Tak przygotowane składniki na nadzienie do roladek krucho drożdżowych mieszamy w jednej misce.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.

Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu i rozsypujemy równomiernie nadzienie do roladek.
Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Plastry przekąsek z kabanosami przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

przekąska z kabanosami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego