Wilgotne ciasto cytrynowe wymaga składników w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, w innym wypadku ciasto nie wyjdzie i zrobi się zakalec. Ucierane ciasta mają to do siebie, że ich składniki powinny być w tej samej pokojowej temperaturze, dlatego składniki na to ciasto wyjmijcie kilka godzin wcześniej z lodówki.
Ciasto cytrynowe z kremem truskawkowym wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu.
Zakręcone truskawkowo - cytrynowe ciasto to ucierane ciasto cytrynowe, do którego będą nam potrzebne dwa worki, nawet bez tylki. Chodzi o to, że musicie na cieście zrobić zakręconą spiralkę serową i truskawkową. To one sprawią, że wewnątrz będą widoczne kropeczki z kremu truskawkowego, a z serowego nieco mniej, ponieważ średnio kontrastuje on z jasnym ciastem, ale nadaje fajnego smaku i o to w wypiekach chodzi.
Pyszne ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny jest orzeźwiające z wyraźnym posmakiem cytrusa, który równoważony jest przez słodkość kremu truskawkowego.
Ciasto przygotujecie w tortownicy o średnicy 24 cm.
Szybkie ciasto cytrynowe to świetna propozycja na spotkania towarzyskie, jak również na domowy podwieczorek.
Ciasto cytrynowe przepis:
Ciasto - składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 320 ml mleka
- 115 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Serowe nadzienie::
- 225 g kremowego serka
- 60 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 200 g nadzienia truskawkowego Lauretta
- cukier puder
Na początku przygotujemy nadzienie serowe.
Ser wraz z cukrem blendujemy na gładki krem. Dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Jaja mieszamy z roztopionym masłem.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem.
Do mąki, proszku, soli i cukru dodajemy masło z jajkami i mieszamy. Do ucieranego ciasta dodajemy mleko i ponownie ucieramy.
Do utartego ciasta dodajemy ekstrakt waniliowy, sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Ser do ciasta przekładamy do worka, nadzienie truskawkowe wkładamy do drugiego worka.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nie 1/2 ciasta.
W workach ucinamy 1 róg i wyciskamy spiralnie nadzienie. Najpierw wyciskamy masę serową, później nadzienie truskawkowe.
Nadzienia zalewamy resztą ciasta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę.
Gotowe nadzienie truskawkowe Lauretta w ostateczności możecie zamienić na marmoladę. Jednak gama gotowych kremów Lauretta to termostabilne nadzienia, dzięki którym z pewnością uzyskacie nadany przed pieczeniem kształt.
Nasz pyszny wypiek możemy posypać cukrem pudrem, ale z powodzeniem można przygotować cytrynowe ciasto z lukrem, który sprawi, że będzie pięknie wyglądało i smakowało.
Nasz pyszny wypiek możemy posypać cukrem pudrem, ale z powodzeniem można przygotować cytrynowe ciasto z lukrem, który sprawi, że będzie pięknie wyglądało i smakowało.
Witam.W przepisie w dwoch punktach jest podany proszek do pieczenia.Ile ostatecznie nalezy go dodac?
OdpowiedzUsuń