Zapiekane naleśniki z pieczarkami to przepyszna propozycja na obiad. Nie jest może to najszybszy obiad jaki możecie wykonać, ale jest warty tego, żeby spędzić przy nim chwilę czasu.
Na początku należy usmażyć naleśniki na słono, nawet dzień wcześniej.
Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Przepis na naleśniki jest banalnie prosty.
Wystarczy kilka składników, zazwyczaj podaję Wam prosty przepis na naleśniki, z którego wychodzą pyszne naleśniki, takie cienkie naleśniki idealne do krokietów.
Usmażone naleśniki możecie owinąć w folię i włożyć do lodówki, jeżeli przygotowywaliście je wcześniej.
Składniki na farsz są równie ważne, dlatego trzeba je przygotować w odpowiedni sposób, żeby były jak najbardziej smaczne.
Jak ugotować brokuł, żeby był smaczny?
Jak gotować brokuł? Ile gotować brokuł? Czy gotować brokuł na parze?
Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w dalszej części posta.
Pieczarki smażone smakują najlepiej, podobnie jak kiełbasa i cebula. Dlatego w tym przepisie przygotujemy je właśnie w taki sposób.
Potrzebujemy:
Ciasto na naleśniki (naleśniki przepis podstawowy):
- 500 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie do naleśników na słono:
- 1 brokuł
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 sztuki kiełbasy, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Beszamel przepis:
- 25 g masła klarowanego
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Ponadto:
- garść bułki tartej
Puszyste naleśniki z wodą gazowaną są najlepsze do dań wytrawnych, dlatego ja przygotowuje je w taki sposób.
Do naczynia wlewam wodę gazowaną, dodaję mąkę, jajka, olej i sól. Ciasto na pyszne naleśniki miksuję mikserem, żeby nie było w cieście grudek.
Patelnia do smażenia naleśników musi być bardzo dobrze rozgrzana, dzięki temu unikniecie feralności pierwszego naleśnika. To nie prawda, że pierwszy musi iść do kosza! :)
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy tylko tyle ciasta, żeby można było pokryć szybkim ruchem całe jej dno. Z podanego przepisu wychodzi około 10 dużych naleśników.
Naleśniki smażymy do momentu aż ciasto się podsuszy, absolutnie nie do zrumienienia. Naleśniki będziemy jeszcze później zapiekać.
Przygotowanie farszu:
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, pokrojonego na różyczki do momentu, aż zacznie być lekko miękki, nie można go rozgotować, bo wyjdzie nam niesmaczna ciapa. Od momentu zagotowania się wody wystarczy 5 minut. Brokuł na parze ma o wiele więcej smaku, ponieważ nie wygotowuje się w wodzie, dlatego polecam gotowanie na parze. Gotowanie brokuła na parze nie zajmie więcej niż 5 minut.
Ugotowane różyczki brokuła siekamy nożem na mniejsze kawałki.
Pieczarki i cebulę kroimy na plasterki, a kiełbasę śląską kroimy w cienkie półplasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy na nią cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy do momentu aż zacznie się lekko rumienić. Kolejno wrzucamy na patelnię pokrojone pieczarki. Smażymy całość z odrobiną soli i pieprzu do momentu aż cały sok z pieczarek odparuje i będziemy mogli uzyskać smażone pieczarki, a nie duszone.
Kiedy nasza baza do farszu jest już wyraźnie podsmażona mieszamy ją z pokrojonym brokułem.
Ostatnim etapem przygotowań jest gotowanie beszamelu.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy.
Kiedy masło połączy się z mąką dodajemy po o odrobinie mleka i rozprowadzamy w nim naszą mąkę, kiedy grudki znikną wlewamy resztę mleka i zagotowujemy beszamel co jakiś czas mieszając.
Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
1/3 sosu beszamelowego wlewamy do farszu i go z nim mieszamy.
Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu, w którym będziemy je piekli. Przygotowane naleśniki zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy bułką tartą.
Naleśniki z pieczarkami, brokułem i kiełbasą zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego