Bułki do hot dogów
Bułki do hot dogów właściwie możecie kupić w sklepie. Choć jak na mój gust są bez smaku i szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi.
Parówka jak to parówka, w zależności od tego co wybierzecie - to macie. Ja wybieram z jak największą ilością mięsa w składzie. Można dostać w sklepie bardzo dobre parówki, ale niestety są także takie, których nie powinno się jeść, bo skład ich jest co najmniej odpychający.
Hot dog domowy nie musi oznaczać, że nawet parówki przygotujecie sami, na to nie porwałam się nawet jeszcze ja, więc spokojnie. Dobra jakościowo parówka i domowa pyszna bułka z dużą ilością warzyw to będzie świetna propozycja na śniadanie, czy propozycja na kolację, jak kto woli. Domowy fast food nie musi być do końca niezdrowy.
Bez bułki to i parówka nie ma domu
Bułki drożdżowe do hot dogów jakie ostatnio przygotowałam to tak zwane bułki preclowe, które mają piękną brązową skórkę dzięki temu w jaki sposób zostały przygotowane, ale o tym opowiem Wam już podczas instrukcji ich wykonywania.
Pszenne bułki do parówek możecie przygotować bez dodatku nasion, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać. Zdrowe nasiona polepszą ogólny wydźwięk tego domowego fast fooda. :) Ja do dzisiejszych bułek dodałam nasiona maku.
Składniki potrzebne do przygotowania bułek:
- 100 ml mleka
- 200 ml wody
- 40 g masła
- 1 łyżka cukru
- 14 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 kopiata łyżeczka soli
Do gotowania:
- 1,5 l wody
- 3 łyżki sody
Do wykończenia:
- 3 łyżki mleka
- nasiona maku, u mnie mak Bacalis ze sklepu POLOmarket
Jak zrobić bułki do hot dogów?
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem i ciepłą wodą. Temperatura mleka, ani wody nie może przekraczać 37 stopni.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy miękkie masło, rozrobione w mleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna z najważniejszych czynności jakie musimy wykonać przy jego przygotowaniu. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto należy odgazować uderzając w jego środek pięścią.
Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na kulki, każda mniej więcej o wadze 80 g.
Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy i zwijamy jak roladę, równocześnie naciągając ciasto, żeby powychodziły nam zgrabne wałeczki.
Wałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, żeby się napuszyły. Potrwa to około 30 minut.
W międzyczasie zagotowujemy w szerokim garnku wodę.
Do gotującej się wody dodajemy sodę i zmniejszamy moc źródła ciepła, żeby woda była gorąca, ale nie wrzała.
Bułeczki, jedna po drugiej, obgotowujemy w wodzie z sodą, z każdej strony po 30 s. Wyjmujemy i z powrotem układamy na blaszce.
Obgotowane bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, a także nacinamy ostrym nożem.
Bułki do hot dogów pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 17 minut.
Upieczone bułki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Przygotowanie hot dogów
W bułkach nacinamy kieszenie na parówkę i dodatki. Bułki możemy podpiec w piekarniku, ale nie jest to konieczne.
Koniecznie natomiast należy podgrzać parówki.
Bułki wypełniamy po brzegi mieszanką sałat, a na środku kładziemy gorącą parówkę. Z ketchupu robimy efektowny zygzak i zajadamy ze smakiem.
Oczywiście kwestia dodatków jest umowna i włożycie w bułki co tylko zechcecie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego