Kotlety wegetariańskie
Kotlety z kaszy, czy kotlety z warzyw zawsze wzbudzały moje ogromne zainteresowanie. Właściwie przyrządzałam już ich niemałą ilość:
- Kotlety z płatków żytnich, do których możecie użyć innej głównej materii, a mogą to być płatki owsiane, po prostu!
- Kotlety z sera, do których możecie użyć dowolnego sera, który po podgrzaniu będzie się smacznie ciągnął.
- Kotlety z białej fasoli, do których do środka możecie wsadzić niespodziankę w postaci kostki sera.
- Kotlety z patisona, którymi oszukać można mięsożercę! I wiele innych, które znajdziecie na blogu.
Czy kuskus jest zdrowy?
Kuskus kasza, nazywany jest kaszą niezbyt fortunnie, łączy ze sobą właściwości kaszy i makaronu. Jest delikatny dla żołądka, dlatego mogą go spożywać ludzie będący na lekkostrawnej diecie, jak dzieci, ludzie z problemami żołądkowymi, czy osoby starsze. Kuskus zawiera dużo białka, ale za to niewiele tłuszczu.
Jakie są wartości odżywcze kuskusu?
Jak już wyżej wspomniałam zawiera dużo białka, ale bardzo mało błonnika, co na tle innych kasz stawia go w mało komfortowej sytuacji. Jest także dobrym źródłem żelaza, dlatego warto przyrządzać go z produktem o dużej zawartości witaminy C. Kuskus zawiera również potas, magnez, miedź, mangan, cynk i witaminy z grupy B.
Składniki na kotlety wegetariańskie z kaszy kuskus:
- 6 łyżek suchego kuskusu, u mnie kuskus ze sklepu Kuchnie Świata
- 12 łyżek wrzątku
- 1 jajko
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie kotletów wegetariańskich:
Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie całą wodę.
Pomidory odsączamy z oleju i drobno siekamy, następnie dodajemy do przygotowanego kuskusu.
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i również dodajemy do kaszy.
Do tak przygotowanych produktów wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę na kotlety.
Z masy ma wyjść około 7 kotletów. Porcję kaszy z dodatkami formujemy na kształt kotleta i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy z obydwu stron na rumiano.
Przepyszne wegetariańskie kotlety mamy gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego