Tego szukasz?

30 kwi 2019

Grissini i szynka dojrzewająca



Majówka last minute




Przekąski na majówkę to obecnie gorący temat! Długi weekend to czas, w którym chcemy się zrelaksować, ale również dobrze zjeść. Jedzenie jakie towarzyszy nam podczas majówkowych imprez to zazwyczaj dania typowo grillowe oraz przekąski na imprezę.

Grissini to jedna z przystawek jakie możecie wykonać. Jest bardzo prosta, szybka i smaczna. Grissini to paluchy z ciasta drożdżowego, zazwyczaj bardzo cienkie, ale ja zapragnęłam owinąć je w doskonałą wędlinę dojrzewającą jaką jest szynka dojrzewająca, dlatego zrobiłam je nieco grubsze, nie ujęło im to smaku, a wręcz przeciwnie. Grissini i szynka dojrzewająca pasuję do siebie świetnie!

grissini


Szybkie przekąski:


grissini przepis



przystawki na imprezęSzynka Mistrza Jacka Bastion Smaku to wspaniała szynka dojrzewająca, wędzona, opatulona specjalnym zestawem przypraw, które nadają jej nieprzeciętny smak i aromat. Najlepiej jest kroić ją w bardzo cienkie plasterki, niemalże prześwitujące, im dłużej szynka jest przechowywana po jej przygotowaniu, tym bardziej zyskuje na smaku, a użyta do przekąski na ciepło, jak w przepisie - staje się wspaniale chrupiąca, cudowna.

Propozycja podania - z sosem chilli słodko kwaśnym.


szybkie przekąski


Grissini przepis:


  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli


majówka last minute

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po czasie wyrastania ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich rolujemy wałeczek, który owijamy szynką Mistrza Jacka. Po owinięciu wszystkich paluchów przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane paluchy wkładamy do piekarnika na 15 minut w 200 stopniach C.

Po upieczeniu nasze grissini i szynka dojrzewająca są gotowe do chrupania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego